Tvätta bilen själv

Kul att du hittat hit! Bilvård är lite av en djungel, det kan kännas som att det finns massor av saker man måste veta, och att det finns väldigt mycket man kan fördjupa sig i. Men med denna guide vill vi visa hur även du kan bli mer proffsig på det grundläggande inom bilvård – tvätten!
Det första man ska veta innan man ger sig på att tvätta sin bil är att det inte finns ett enskilt mirakelmedel för att lösa all smuts på ett nog effektivt sätt, utan man använder olika sorters medel på olika sorters smuts. Faktiskt så behöver du tre olika medel för att bli av med alla typer.
Detta är dock inget man behöver göra varje gång man tvättar bilen, har du gjort en grundlig tvätt rekommenderar vi att du lägger ett lackskydd. Våra lackskydd är mer än bara ett skydd – du får ökad glans i lacken och bilen kommer bli mycket lättare att hålla ren! Sedan kommer det vara ett rent nöje att underhålla bilen.
Nedan går vi igenom hur man gör en grundlig tvätt samt en underhållstvätt.
GRUNDLIG TVÄTT
1. Om bilen inte är nyligen avspolad eller är extremt smutsig börjar du med att spola av den med vatten, högtryckstvätt är att föredra men det är inget krav. Var noggrann och spola i lister och hjulhus för att få bort den värsta smutsen. Nu förutsätter vi att du har både flygrost och asfaltsprickar på bilen vilket är normalt om man inte gjort en grundlig tvätt på länge.

2. Spraya Degreaser PRO upp till dörrhandtagen, högre vid behov men tänk på att inte låta det rinna in i fönsterspringorna då det kan påverka rostskyddet inuti dörrarna. Du kan även spraya hela baksidan på bilen.
Låt verka cirka 5-10 minuter, viktigt är att inte låta produkten torka in – skulle det börja torka så spraya på lite extra. Degreaser PRO löser främst asfalt, tjära och salt vilket speciellt gör den till en populär produkt vintertid när bilen blir utsatt för mycket saltslask och då mest asfalt fastnar på bilen. 


3. Utan att spola av Degreaser PRO så sprayar du på Autoclean + wax, blandat ca 2% Autoclean och resten vatten, över hela bilen.Börja i ett hörn och gå runt hela bilen, lägg på nedifrån och upp, när du är klar så kan du börja att spola av i samma hörn som du började.
Efter det här steget så börjar bilen att se riktigt fin ut.
4. Nu är det dags för Fallout, som primärt löser flygrost och rengör dina fälgar. Fallout är en spektakulär produkt som färgas lila när den kommer i kontakt med och löser oxiderade metallpartiklar. Spraya Fallout upp till rutorna på bilen och låt verka 5-10 minuter, du kommer att märka när det är dags att spola av.
I vissa fall kan det finnas flygrost över hela bilen vilket är väldigt vanligt på bilar till exempelvis befunnit sig i industriområden. Nästa steg så gör du samma sak på fälgarna, har du väldigt skitiga fälgar och mycket fastbränt bromsdamm så använd en Atlasta – fälgborste eller en av de medföljande penslarna (3x detailing brushes) för att hjälpa till att lösa upp smutsen.


5. Nu har du gått igenom all smuts och det utan någon mekanisk beröring, i många fall så räcker det här men det kan finnas en trafikfilm kvar och vissa envisa prickar. Skulle du ha en envis prick så gör en punktinsats med rätt produkt, t.ex. är det en stor asfaltsprick så använd Degreaser PRO.
Trafikfilm är en fet hinna som bildas av avgaser, nedfall och organisk smuts. Så nästa steg blir att fylla upp en hink med vatten och bilschampo. Vill du ha mycket skum börja med schampo, sen vatten, gärna med högt tryck. Använd tvätthandsken och svampa av hela bilen grundligt, spola därefter noggrant.
Nu kommer din bil vara renare än någonsin, ta ett steg tillbaka, sträck på ryggen, tvätten är klar – du har gjort ett grymt jobb!6. Efter tvätten så rekommenderar vi att du torkar bilen torr med hjälp av torkduken (Quality drying towel), detta för att undvika torkfläckar som annars lätt uppstår, speciellt om du tvättar med kalkrikt vatten. Tänk på att vid hög luftfuktighet kan det vara svårt att få bilen helt torr oavsett torkmetod, är du i en gör-det-själv-hall kan det många gånger vara bättre att köra ut bilen och torka den där.
Ett tips är att använda Booster som torkstöd, och ger även ökad glans!


PSST!
Tänk på att alla bilar utsätts för olika mycket påfrestningar och det kan vara stor skillnad att göra en grundlig tvätt från bil till bil.
Om du exempelvis har extremt mycket flugor i fronten så kan du behöva blanda en extra stark Autoclean + wax eller om du har väldigt mycket flygrost, färgryk etc. så gå över med en så kallad Clay-produkt.
Det bästa tipset vi har är att faktiskt lära sig vilket kem som löser vad, vi har en väldigt bra och förklarade guide här > “Lär dig skilja på smuts och smuts”.
I vårt paket “Kom igång med bilvård – tvätt” så följer det även med en flaska med Booster som är en så kallad “Quick detailer”, perfekt att alltid ha med sig i bilen om t.ex. en fågel har bjudit på spillning, att göra punktinsatser med, men även som torkstöd när du torkar bilen torr eller har fått vattenfläckar.
UNDERHÅLLSTVÄTT
En underhållstvätt förutsätter att du har gjort en grundlig tvätt tidigare och du tvättar innan smutsen hinner gro in. Detta är det bästa för din bil och du kommer behålla skicket på bilen betydligt längre, minska riskerna för rostangrepp och grannen kommer vara avundsjuk. För att underhållstvätt ska fungera optimalt så rekommenderar vi att du har ett lackskydd på bilen.


1. Om bilen är väldigt skitig, t.ex. om det byggts på ett tjockare lager med lera så spola först bort det värsta, gärna med högtryckstvätt. Var noggrann och spola i lister och hjulhus. Om bilen är mer dammig eller fläckig, efter t.ex. vattenpölar så kan du hoppa direkt till steg 2.
2. Spraya Autoclean + wax blandat ca 2% Autoclean och resten vatten över hela bilen. Börja i ett hörn och gå runt hela bilen, lägg på nedifrån och upp. När du är klar så kan du börja att spola av i samma hörn som du började.
3. Spola upp en hink med vatten och Wash & gloss shampoo. Tvätta grundligt av bilen med hjälp av tvätthandsken. Ett tips är att använda tvåhinksmetoden eller en “Grit guard” för att minimera risken att eventuella gruskorn följer med i tvätthandsken. Tvåhinksmetoden går ut på att du har två hinkar, en med schampo och en med rent vatten som du sköljer ur handsken med innan du doppar den i hinken med schampo igen. När du har tvättat av bilen så spolar du av noggrant med vatten.
4. Efter tvätten så rekommenderar vi att du torkar bilen torr med hjälp av torkduken (Quality drying towel), detta för att undvika torkfläckar som annars lätt blir, speciellt om du tvättar med kalkrikt vatten. Tänk på att vid hög luftfuktighet kan det vara svårt att få bilen helt torr, är du i en gör-det-självhall kan det många gånger vara bättre att köra ut bilen och torka den torr.
PSST!
Ett mycket populärt och roligt sätt att underhållstvätta på är med en så kallad Foam lance, som gör att du lägger ett tjockt lager med skum på bilen!

DET ÄR NU DET ROLIGA BÖRJAR..!
Sist men inte minst, det är otroligt tillfredställande att veta att bilen är grundligt ren, men det är nu det riktigt roliga börjar, våga ta nästa steg och ge dig på en polering och ge bilen ett lackskydd, bilens lack kommer glänsa samt att bilen kommer att bli enormt mycket lättare att underhålla.

PRODUKTER I ARTIKELN

Degreaser PRO 2.0 - Kallavfettning
1 L / 5 L / 25 L ⚡️ Uppgraderad
fr. 149 kr
Autoclean + wax - Alkalisk avfettning
500 ML / 5 L / 25 L Superkoncentrat
fr. 179 kr

Sugen på mer läsning om bilvård? Massor av intressanta artiklar och guider med allt från inspiration till handfasta tips.

Logga in