LÄR DIG SKILJA PÅ SMUTS OCH SMUTS

Det är många som har frågor angående avfettning av sina fordon. Normalt har man flera olika sorters smuts på sin bil. Dels fet smuts som tjära- och asfaltsprickar, salt, organisk smuts som insekter och lera och utöver det så har du ofta flygrost. Tyvärr så finns idag ingen enskild produkt som kan hantera detta på ett nog effektivt sätt, utan man använder olika sorters kemikalier på olika sorters smuts.

Det är vanligt att folk köper en avfettning som inte fungerar tillfredställande just pga. att man inte vet vad det är för smuts man ska lösa. Självklart finns det lika kvalitet på produkterna men en asfaltslösare gör ingen större nytta på organisk smuts, på samma sätt som att en alkalisk avfettning inte löser asfaltsprickarna. Och ingen av dessa biter på flygrost.

I filmen så demonstrerar vi hur våra olika medel löser olika smuts.
DEGREASER PRO

Först så börjar vi lägga på Degreaser PRO som är en så kallad kallavfettning som löser tjära-/asfaltsprickar och salt. Vår ”degreaser” är även tixotropisk/trögflytande så att den ska hänga kvar bättre och därmed ge bättre effekt. När du lägger Degreaser PRO så gör du det bäst på en varm och torr bil (fungerar även på våt), låt produkten verka i cirka 5-10 minuter.AUTOCLEAN + WAX

Autoclean + wax är en mild alkalisk avfettning som löser organisk smuts. Alltså allt från flugor till lera. Låt verka i cirka 5-10 minuter innan du spolar av. Autoclean + wax kan du med fördel lägga ovanpå Degreaser PRO efter att den har fått verkat en stund.
FALLOUT

Flygrost kallas de metallpartiklar som lägger sig ovan på din lack, de kommer ofta från bromsdamm, dubbdäck eller nedfall från industrier. Flygrost är inte alltid synligt därför så har den en ”blödande effekt”, spraya på så kommer du snart att se att det bildas lila prickar. Flygrosten är lätt att man missar, dels för att det inte alltid syns men även för att ingen av de andra avfettningarna löser det.

Fördelen om du kan urskilja dom olika typerna av smuts och använder rätt produkter så behöver du inte i samma utsträckning använda dig av verktyg som tvättsvampar, lera och penslar för att få bort smutsen, även om det såklart ibland är ofrånkomligt.


Produkter i artikeln:

Degreaser PRO 2.0 - Kallavfettning
1 L / 5 L / 25 L ⚡️ Uppgraderad
fr. 149 kr
Fallout - Flygrostlösare
500 ML / 5 L / 25 L
fr. 189 kr
Autoclean + wax - Alkalisk avfettning
500 ML / 5 L / 25 L Superkoncentrat
fr. 179 kr

Sugen på mer läsning om bilvård? Massor av intressanta artiklar och guider med allt från inspiration till handfasta tips.

Logga in